Raftinginstruktør Elisabeth

Skal jobbe i Australia i juleferien

Verdens beste jobb sier Elisabeth Mathisen

Elisabeth Mathisen studerer internasjonal markedsføring (IM) på BI i Oslo, og befinner seg for tiden i Singapore, der siste året av hennes bachelorgrad skal gjennomføres. På sommeren derimot, pakker Elisabeth ned bøkene og setter kursen mot Sjoa, der hun jobber som raftinginstruktør.

Hvordan kom du på tanken på å bli raftinginstruktør?

- En god venn av meg har jobbet som raftinginstruktør hos Sjoa Raftingsenter i seks sesonger. En stund tilbake luftet han ideen om ikke jeg også kunne tenke meg å teste raftingyrket. Etter noen turer med rafting i Sjoa ble jeg hektet og bestemte meg for å gjøre mitt beste for å bli guide, forteller Elisabeth. 

Å bli raftinginstruktør ikke er enkelt

- Det er den mest krevende jobben jeg har lært meg. Alle som ønsker å bli guide må gjennom en grundig opplæring, samt kunne vise til at ferdighetene man opparbeider seg etter endt kurs holder IRF (International Rafting Federation) standard. Når dette er gjennomført er det praksis på elven som gjelder for å utvikle seg som guide.

Sikkerhet i fokus

I sommer preget en alvorlig ulykke i Sjoa nyhetsbildet. Selv om ingen av selskapene som tilbyr rafting i Sjoa var involvert i ulykken, var hendelsen vanskelig for alle som jobbet der. - Ulykken i sommer var en veldig trist opplevelse, man blir preget av en så alvorlig hendelse selv om man ikke er direkte involvert. Menneskene som ble rammet av ulykken var på elven uten erfarne guider som jobber i området. I tillegg hadde de sett feil på kartet, noe som gjorde at de befant seg i en del av Sjoa der det ikke er mulig å rafte. Det hele var svært tragisk og gikk selvsagt inn på oss som jobber på elven hver dag, forteller hun.
Foto: MARTIN BARRERA ORO, Elisabeth Mathisen, Rafting i Sjoa
Foto: MARTIN BARRERA ORO, Elisabeth Mathisen, Rafting i Sjoa

Elisabeth har alltid følt seg trygg på elven i Sjoa

- Sjoa Raftingsenter der jeg jobber har mer en 25 års erfaring fra elvesporten og har aldri hatt noen alvorlige ulykker. Vi er et sterkt team av guider som jobber sammen og sikkerheten er alltid i fokus. Ingen slipper til som guider uten nødvendig opplæring og trening. Det er derfor vi fortsetter med det vi gjør og setter pris på at vi har mulighet til å introdusere gjester for elven vi er så glade i, men sikkerhet som første prioritet.

Sjoa - Norges beste raftingelv

I følge Elisabeth er Sjoa Norges beste raftingelv for rafting med gjester, både på grunn av vannstand, variasjon i vanskelighet og lang sesong. - Sjoa har mange kontinuerlig stryk som gjør turen spennende og actionfylt for raftere på alle nivå. Elva har også mulighet for en ekstremtur for de mer erfarne og eventyrlystne. Vannstanden holder seg på et nivå som gjør det mulig å opprettholde raftingtilbudet hele sesongen og sikrer at gjestene i Sjoa er garantert en uforglemmelig tur på elven, uansett når i sesongen de kommer på besøk, forteller Elisabeth.
Foto: MARTIN BARRERA ORO,Elisabet Mathisen
Foto: MARTIN BARRERA ORO,Elisabet Mathisen

Elisabeth har til nå jobbet- og forelsket seg i Sjoa, men ønsker også å oppleve andre elver som instruktør

- Jeg har fått jobb som guide i Australia i juleferien. Da reiser jeg til Penrith, utenfor Sydney, for å være raftinginstruktør der fra 1. desember. Jeg gleder meg veldig til å oppleve hvordan det er å jobbe på en annen elv i et annet land, og vet at det vil bidra ytterligere til min erfaring som guide.

Få slipper gjennom nåløyet

Det er mange som ønsker å bli raftinginstruktører, men kun en håndfull som slipper gjennom nåløyet. Hva kreves av sertifiseringer og trening for å bli raftinginstruktør? - Det finnes ulike måter å bli raftinginstruktør. Mange selskaper tilbyr instruktørkurs i løpet av sesongen. Jeg vet at det ofte er mange deltagere på disse kursene, men at kun en eller to får tilbud om jobb i etterkant av kurset. Hvor mange som får jobb kommer helt an på nivået på deltagerne, samt behovet for nye guider, forteller Elisabeth. - Sjoa er en veldig populær elv å jobbe på, og de fleste instruktørene kommer fra utlandet med mange års erfaring. Det er derfor ikke enkelt å slippe gjennom nåløyet. Et visst antall turer ned elven med gjester, sammen med en erfaren guide, er også påkrevd før man sjekker ut som selvstendig guide. Før Elisabeth ble instruktør tilbrakte hun en hel sesong hos Sjoa Raftingsenter, hvor hun var med på alle turene de hadde. Gjennom å være med på alle turene, samt planleggingen rundt, fikk hun en unik mulighet til å lære hva det å være raftingsinstruktør går ut på, når det gjelder alt fra sikkerhet til at gjestene er fornøyde. - Min lærer, Silvio Giurerri, er sertifisert av IRF til å sjekke ut guider, så når han mente at jeg var klar til å guide, så var jeg det, forteller hun. Uansett hvilken trening man får for å bli guide er kunnskap om elv (hydro-dynamics), sikkerhet rundt rafting, signaler for å kommunisere på elven og førstehjelp påkrevd. Etter hvert som man avanserer som guide finnes det flere kurs, blant annet gjennom IRF, der man kan sertifisere seg ytteligere.

Rafting og friluftsliv med voksende popularitet

Sjoa Raftingsenter har merket stor pågang den siste tiden, og hadde denne sommeren rekordstor pågang. Økt fokus på en aktiv livsstil og ekstremsport bidrar mye til at flere søker seg til rafting, i hvert fall når det gjelder rafting i Sjoa. - I Sjoa får man mulighet til å være ute i frisk luft, bruke kroppen og å utfordre seg selv. Samtidig tilbyr campen på Sjoa Raftingsenter en avslappet tilværelse i naturskjønne omgivelser med bla villmarkscamp, badestamp og badstue. Hele pakken gjestene får servert gir dem mulighet til å koble av fra hverdagen og ha det gøy. Det er dette jeg tror appellerer til gjestene som besøker oss, og tilbakemeldingene vi får på e-post og Facebook bekrefter nettopp dette, forteller Elisabeth.
Foto: MARTIN BARRERA ORO, Elisabeth Mathisen, Rafting i Sjoa
Foto: MARTIN BARRERA ORO, Elisabeth Mathisen, Rafting i Sjoa

Hekta på rafting

Elisabeth skal definitivt tilbake til Sjoa etter fullførte studier. Deretter følger raftingopplevelser over hele verden. - Etter at studiet mitt i Singapore er ferdig i mai reiser jeg tilbake til Norge for å få med meg sesongen i Sjoa. Jeg har blitt hektet på rafting, så planen er å reise videre etter sommeren i Norge for å jobbe som guide i utlandet. Raftingmiljøet er unikt på den måten at det er veldig internasjonalt og det åpner dører for å få jobb verden rundt. Jeg ønsker å benytte meg av denne muligheten før jeg begynner på en mastergrad eller starter i en jobb relatert til studiene mine, forteller hun. - Erfaringene man får fra jobb som raftinginstruktør kan ikke sammenlignes med andre jobber. Alle menneskene man møter og stedene man opplever er noe man vil ha med seg for resten av livet.
 Tips en venn Tips en venn eller del på..

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk