Garnfiske under isen

Gøy og nyttig for liten og stor

ArcticFemme TV: Se video om hvordan!
Foto: Linda Øverli Nilsen: Mona Mader,garnfiske under isen. Litt av fangsten.
Foto: Linda Øverli Nilsen,Mona Mader med noe av fangsten

Matauke

Garnfiske under isen er en urgammel tradisjon, brukt for matauke. Det er i dag noen som fortsatt utøver dette, og nye redskaper er vokst frem for å forenkle prosessen. Det er en svært effektiv fiskemetode, da det andre alternativet vinterstid, og på islagte vann, er fiske med pilk. Altså snøre med krok/kroker.

Location Kautokeino

Denne filmen ble laget som et skoleprosjekt under mine studier av friluftsliv på høgskolen i Finnmark i 2005. Vi ble med Johan Anders Somby, også kalt Viddas Veidemann -som hans bedrift heter. Han tar årlig med ulike grupper, fra barnehage til folkehøgskoler med ut for å lære bort sine kunster. Location var et fiskevann i Kautokeino. Vi var først ute på opplæring med Somby, deretter utøvde vi dette i èn uke alene.

Artikkelen fortsetter under videoen fra ArcticFemme TV!

SE HVORDAN MAN FISKER MED GARN UNDER ISEN HER

Garnfiske under is from Erlend Mongstad on Vimeo.

Produced and directed by Linda Øverli Nilsen.

This video describe how to use a fishing net under the ice, with just simple tools!

Published by Arctic Femme - http://arcticfemme.no

Foto: Linda Øverli Nilsen: Nordlys i Kautokeino,garnfiske
Foto: Linda Øverli Nilsen: Nordlys i Kautokeino,garnfiske

Kald aktivitet

Garnfiske under isen starter så fort isen har lagt seg. For Kautokeino sin del, vil dette si november -desember. Dette er en tid preget av mørketida og temperaturer nede i 30 -40 kuldegrader. Garnet kan stå "ute" over lengre tid, evt. så lenge forvaltningsloven tillater det, så lenge det røktes jevnlig.
Foto Linda Øverli Nilsen: barn og friluftsliv,garnfiske under isen
Foto Linda Øverli Nilsen: barn og friluftsliv,garnfiske under isen

Gøy for barna

Dette er en aktivitet som du fint kan ta med barna på. Men husk, alltid sikkerhet i fokus! Både når det gjelder åpne vannhull, og kulde. I og med at dette skjer på en kald årstid, og garna skal stå ute over natta, evt. over flere timer, er det lurt og ha med seg en gamme/lavvo med vedfyring. Eller nær tilgang til en hytte og varme seg i. Og vente!

Hvor kan du fiske med garn under isen?

Det er ikke alle kommuner/fylker som tillater garnfiske under isen. Det er derfor svært viktg at du tar kontakt med dine lokale utmarksforvaltere for å få informasjon om dette. Det er også for de fleste vann, hvor dette er lovlig, blandt annet retningslinjer for størrelse på maskevidde og dybdestørrelse.

Tips en venn Tips en venn eller del på..

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk